Domaine Christian Clerget

Vougeot, Bourgogne

1930 grundades vineriet av Jeanne Clerget som var nuvarande vinmakare Justine's farfars mor. Justine är alltså den fjärde generationens vinmakare som tog över från sin far Christian som fortfarande assisterar Justine i vineriet och i vingårdarna.

Familjens vingårdar är på totalt 6hk som ligger runt byn Vougeot med vinstockar i Chambolle-Musigny, Morey-Saint-Denis, Vougeot och Vosne-Romanée.

Sedan Justine tog över så har hon ständigt haft en strävan efter att förbättra och att dra erfarenheter från tidigare generationer. En av hennes första initiativ var att trimma om vingårdarna till ekologisk odling och 2017 blev dom certifierade av Ecocert.

Justine har lagt stor vikt vid att förstå hur hon får ut det bästa av jorden och växten, så naturligt som möjligt. Detta innebär att låta klasarna andas, försiktigt tunna ut bladen eller grönskörd, precis tillräckligt för att behålla druvornas kvalitet.

Skörden sker alltid manuellt av ett litet team av rutinerade arbetare.
En första sortering utförs i vingården, följt av en andra vid ankomst till vineriet. Urvalet av druvor avslutas och förfinas på ett vibrerande bord. Druvorna macererar alltid minst tre veckor och vinifieringen sker utan tillsatt jäst och med så lite påverkan som möjligt.

När alkoholjäsningen är klar förs vinerna över till ekfat via gravitation och utan pumpar. Lagringstiden är sedan 18 månader på fat innan det är dags för buteljering. 

LÄS MER PÅ HEMSIDAN

Tillgängliga viner:

Familjen Clerget