1982 köpte familjen sin första vingård pga kärlek till portvinet och man började producer 2-3 tunnor per år för egen konsumtion och resterande druvor såldes.
År 2000 fick svärsonen frågan om han ville ta över och Quinta do Javali startades. Utöver sina portviner så började man även göra klassiska röda viner från Douro med ny ek, hög extraktion och hög alkohol.
Men när sonen António började intressera sig mer och mer för vingårdarna och vinmakning så började diskussionen inom familjen ifall det verkligen var den typen av viner man ville göra?
Portvinet visste man att man var på rätt väg och Quinta do Javali är världens minsta producent av portvin som endast gör portvin på sina egna druvor som dom själva vinifierar och även lagrar på egen hand. Då dom lagrar portvinerna upp i Douro istället för i Porto så utsätts vinerna för andra temperaturspann och framförallt mer värme vilket gör att deras stil blir något mer utvecklad och kan få mer av en knäckig karaktär.
Man hade sedan länge även arbetat ekologiskt i vingårdarna både för druvorna till portvinet och dom stilla vinerna. 2016 testade man att börja odla biodynamiskt i den äldsta vingården Clos Fonte do Santos med rankor upp till 90 år gamla och med ett 30-tal olika druvor.
Det visade sig bli en succé och efter det började man arbeta biodynamiskt i samtliga vingårdar man gjorde stilla viner från och fortsatte arbeta ekologiskt i portvins vingårdarna.
Sen 2018 så började António arbeta hel tid i vingårdarna och vineriet och sen 2023 är han 100% ansvarig för dom stilla vinerna och hans pappa ansvarar för portvinerna.
Antónios filosofi är att verkligen visa deras vingårdar och dess terroir och inte Douro. "Man ska känna växtplatsen." Vinerna är syradrivna med stor fräschör med en lättare kropp men stor komplexitet. Tveklöst en av dom mest intressanta producenterna i Douro!