Lapo Berti

La Morra, Piemonte

Lapo växte upp i en liten by i Toscana och redan från ung ålder så uppstod intresset för vin och vinmakning. Hans andra stora passion i livet är att resa och valde helt naturligt att slå samman sina två stora intressen. Lapo har nu över 20 års erfarenhet av vinmakning och har under den tiden arbetat i Italien, Australien, Frankrike (Bourgogne), USA (Oregon) och Nya Zeeland (Otago). Hans resa startade hos Selvapiana i Rufina och efter några år där och hos en annan producent så flyttade han till Piemonte. Där arbetade han som assisterande vinmakare hos Roberto Voerzio och Enzo Boglietti. Efter Piemonte var det dags för Bourgogne där han arbetade hos Nicolas Potel och sedan Michel Picard.

Efter Bourgogne så flyttade Lapo till Australien som blivit hans andra hem förutom Italien. Han har arbetat mer eller mindre i samtliga vinregioner men majoriteten av tiden har han spenderat i Yarra Valley där han först var assisterande vinmakare hos Tarrawarra och sedan vinmakare hos Stefani.

Sedan 2012 så har han jobbat med sitt eget Barolo projekt i La Morra då Lapo som många av oss andra älskar Nebbiolo. Han äger inga vingårdar utan arrenderar en del i vingården Fossati samt köper druvor från vänner i La Morra området. Han har heller inget eget vineri utan han producerar och lagrar sina viner hos Enzo Boglietti där han även arbetar som assisterande vinmakare.

Lapo adderar ingenting till sina viner förutom lite lite svavel så vinerna klassas som naturvin. Vinerna är väldigt rena och utan funkighet. Han producerar ungefär 3500st flaskor totalt och jobbar enbart med Nebbiolo.

Idag har Lapo 4st olika viner. En Pet Nat, en Langhe Nebbiolo och två Barolo där kronjuvelen är hans Barolo Fossati. Hur många flaskor han gör av varje vin varierar från år till år då Lapo väntar extremt länge med att bestämma om faten är tillräckligt bra för att bli Barolo eller Barolo Fossati.

Tillgängliga viner:

Lapo Berti provar Barolo Fossati