NV
Producent: Vadio, Bairrada (Portugal)
Druva: 60% Bical, 30% Baga, 10% Cercial
Jordmån: Mestadels lerkalksten
Vinfikation: Solera-metod. Varje del skördas individuellt och manuellt under tidig morgon. Därefter följer en försiktig press av de hela druvklasarna. Jäsningen sker i fat och lagringen på jäsningen pågår i cirka 6 mån. Under de första månaderna av det nya året tas cirka 30% av basvinet bort för att göra den nya ”tirage” (tappning av mousserande vin). Detta är en del av Solera-metoden där vin från föregående skörd tillsätts, (detta sker kontinuerligt efter varje skörd), vilket säkerställer konsistens och karaktär. Med respekt för den klassiska Solera-metoden sker den andra jäsningen på flaska och lagringen före den första dégorgementet (avlägsnar korken, bottensatsen och sätter i en ny kork, den slutgiltiga korken) är minst 18 månader
Alkoholhalt: 12,5%
Allergener: Innehåller Sulfiter
Serveringstemperatur: ca 8-10°C
Vinets profil: Doften har stor komplexitet och elegans. Den domineras av nötter, toner av kristalliserad/karamelliserad frukt och en liten härlig saltighet. Smaken är krämig och rik med en balanserad syra och mycket djup
Betyg från Vinskribenter: James Suckling 92p, Robert Parker 92p, Jancis Robinson 17p