tillgängliga årgångar

2022

Chassagne-montrachet 1er cru les caillerets

Producent:  Domaine Coffinet-Duvernay, Chassagne-Montrachet (Bourgogne)

Druva:  Chardonnay

Jordmån:  Stenig jord

Vinfikation:  Skörden sker för hand och selektering sker redan ute i vingården. Druvorna hälls direkt i en pneumatisk press som försiktigt pressar druvorna i 2 timmar vid ett tryck på 2 bar tills torra rester erhålls i slutet av pressningen. För Bastien är "allt i druvan intressant att använda". Juicen överförs sedan till tankar av rostfritt stål i 1 natt innan den sedimenteras. Sedimenteringen är mer eller mindre viktig beroende på årgång och kvalitet.

Därefter placeras juicerna i ekfat för att börja jäsa endast med inhemsk jäst. Med alltid respekt för filosofin om "låt det hända", värms faten inte för att starta jäsning (förutom i undantagsfall). Vinet lagras sedan på fatet i 16-18 månader och placeras sedan i ståltank i 2 månader innan buteljering. Ingen filtrering utförs.

Alkoholhalt:  

Allergener: Innehåller Sulfiter

Övrig information 

Vingårdsläge:  Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Caillerets

Skörd:  Manuell skörd

Ålder på stockar: 80+ år 

Vinets profil:  Denna 1er Cru ligger på höjden av byn, närmare bestämt på platsen som kallas "Les Combards". Det är den högsta delen i appellationen, omgiven av skog, vilket skapar ett mikroklimat. Vinrankorna är planterade i mycket stenig jord och är mycket gamla, runt 80 år gamla.