Tillgängliga årgångar

2022

Chassagne-montrachet 1er cru dent de chien

Producent:  Domaine Coffinet-Duvernay, Chassagne-Montrachet (Bourgogne)

Druva:  Chardonnay

Jordmån:  

Vinfikation:  Skörden sker för hand och selektering sker redan ute i vingården. Druvorna hälls direkt i en pneumatisk press som försiktigt pressar druvorna i 2 timmar vid ett tryck på 2 bar tills torra rester erhålls i slutet av pressningen. För Bastien är "allt i druvan intressant att använda". Juicen överförs sedan till tankar av rostfritt stål i 1 natt innan den sedimenteras. Sedimenteringen är mer eller mindre viktig beroende på årgång och kvalitet.

Därefter placeras juicerna i ekfat för att börja jäsa endast med inhemsk jäst. Med alltid respekt för filosofin om "låt det hända", värms faten inte för att starta jäsning (förutom i undantagsfall). Vinet lagras sedan på fatet i 16-18 månader och placeras sedan i ståltank i 2 månader innan buteljering. Ingen filtrering utförs.

Alkoholhalt:  

Allergener: Innehåller Sulfiter

Övrig information 

Vingårdsläge:  Chassagne-Montrachet 1er Cru Dent de Chien

Skörd:  Manuell skörd

Planterade:  

Vinets profil:  Denna 1er Cru gynnas av en exceptionell terroir eftersom den ligger i förlängningen av "Montrachet", precis ovanför och är på samma nivå som Grand Cru Chevalier-Montrachet. Vingården ligger mot en klippa och vetter mot söder. Jorden är grund och på grund av sin exponering drabbas vinstockarna snabbt av värmen. Det är av denna anledning som "Dent de Chien" skördas tidigare varje år än de andra vinstockarna på gården. Dess läge gör det till ett mycket mineraliskt och moget vin.