2016
Producent: Poderi Elia, Neive (Piemonte)
Druva: 100% Nebbiolo
Jordmån: Kalkhaltig & lera
Vinfikation: Skörd av druvorna i två faser under mitten av oktober (3-4 klasar per vinstock kvarstår till andra skörd). Druvorna avstjälkas och krossas. Jäsning/maceration i rostfria ståltankar vid kontrollerad temperatur. Varje process varar cirka 18 - 20 dagar. Jäsningen avslutas i fat. Naturlig dekantering. Sekundär jäsning på fat. Lagring 60 månader på franska ekfat. 60% ny ek, 40% ”deuxième passage”
Alkoholhalt: 14%
Allergener: Innehåller Sulfiter
Vingårdsläge: Neive, Serracapelli
Exponering: Syd
Höjd: 450 m över havet
Antal Hektar: 1
Ålder på vinstockar: ca 50 år
Serveringstemperatur: ca 18°C
Vinets profil: Färgen är djupt intensiv granatröd med orange reflektioner. Varm bouquet med mogen frukt och konserverad frukt. Typiska toner av körsbär, toner av balsamiska och kryddiga smaker med undertoner av Indina kryddor. Full kropp med runda tanniner och en lång exotisk fruktsmak. Smaken är fyllig och levande, med runda tanniner och en lång exotisk eftersmak
Passar till: Utmärkt med grillat kött (t ex vilt) och stekt kalvkött. Men passar fantastiskt bra till en charkbricka med t ex salami som kompletteras med mogna hårdostar